Sağlık

Kangren Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kangren Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir? Adlı makalemizde kangrenin ne olduğunu, belirtilerini ve nasıl tedavi edilebileceğinden bahsedeceğiz.

Kangren Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir? sorularına kangrenin ne olduğu ile başlayalım. Kuru ve yaş kangren şeklinde iki farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Kangren Neden Olur

Kangrenle sonucu olan doku ölümüne, özellikle olayın geliştiği alanlarda yeterli kan akışının olmamasından olur. Bu, deri ve diğer dokuların oksijen ve besinlerle beslenmemesidir.

Kan dolaşımındaki bozukluk; kan damarlarında tıkanıklık, yaralanma, bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. Bazı organlarda ortaya çıkan şişkinlik sonucu damarların tıkanması vekan akışının engellenmesi de kangrene neden olabilir.

Kangren Belirtileri Nelerdir? 

Başlangıçta deride kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma kendini gösterir. İltihaptan dolayı sıklıkla kötü kokulu bir akıntı olur. Bu belirtilere genellikle şiddetli ağrılar ve ciltte yabancı madde hissi ve his kaybı eşlik eder.

Yaş kangren; ince, kırılgan bir deriyle kaplanan siyah renkte bir çıbandır. Bu tür kangren tedavi edilmediği zaman bölgede şiddetli ağrı, halsizlik ve ateş ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen yaş kangren halk arasında kan zehirlenmesi olarak bilinir.

Kuru kangren oluştuğunda ayaklarda tüylü alanlar oluşur. Üst deri genellikle dokunulduğunda soğuk ve sert hissedilen bir nasır oluşturur. Hastalığın son aşamasında cilt koyu bir renge dönüşür ve sonunda ölmeye başlar. Başlangıçta hissedilen ağrı hafifler ve bölge felçli ve soğuk bir hal alır.

Kangren, ayaklarda sıklıkla görülür. Ayaklarda olası kangren belirtileri soğuk ve renksiz ayaklar, ayak parmaklarında ölü hücrelerden oluşan alanların neden olduğu yaralar ve ciltte akıntılı yaralardır. Yaş kangren iltihap ve kaşıntıya neden olabilir, kuru kangrende kaşıntı genellikle daha fazladır.

Kangren Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Kangren tedavisi, öncelikle anlaşılması ile başlar. Bunlar kan şekerinin dengelenmesi, normal kan yağ seviyeleri ve vücut ağırlığına gelinmesi, enfeksiyon varsa tedavisi gibi uygulamaları içerir. Sigara ve alkol yasaklanır. Kan basıncı yüksekse tedavisi yapılarak sağlıklı değerde tutulması gerekmektedir.

Kangren ayak sadece bu konuda eğitimli sağlık personeli tarafından tedavi edilmelidir. Nedene yönelik tedavinin yanı sora ölü doku parçaları cerrahi olarak ortadan kaldırılır. İlerlemiş vakalarda ayak parmaklarının, ayağın ya da tüm alt bacağın kesilmesi gerekebilir. Bu işlem büyük hastanelerde hijyenik olarak gerçekleştirilmelidir yoksa enfeksiyon kan yoluyla bütün vücuda yayılabilir.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu