Göz Nezlesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Göz Nezlesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi! Göz nezlesi, her yaşta herkeste meydana gelmektedir. Sebebine göre kimi zaman bulaşıcı, kimi zaman değildir. Türü ve sebebi ne olursa olsun göz nezlesinin belirtileri birbirine benzer.
Göz Nezlesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi! Tedavi olarak ise nedenleri ortadan kaldırmak ve hastalığın etkilerini hafifletmek için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Halk arasında yaygın olarak bilinen hastalığın nedenleri, belirtileri ve tedavisi merak edilmektedir.
Göz Nezlesi Nedenleri
Gözün beyaz kısmını örten şeffaf zarın iltihaplanması göz nezlesidir. Halk arasında göz gribi olarak da isimlendirilmektedir. En yaygın sebebi bahar aylarındaki polenlerdir. Polenlere karşı alerjisi olan kişiler bahar aylarında özel göz damlaları kullanmaktadır. Ancak bu damlalar bazı durumlarda göz nezlesine sebep olmaktadır. Damla kullanımdan kaynaklanan nezle bulaşıcı değildir.
Göz nezlesi ayrıca viral ya da bakteriyel olarak da ortaya çıkmaktadır. Hastalığın viral çeşidine virüsler sebep olmaktadır. Genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonu bulunan kişilerden diğer kişilere bulaşır. Tedavisi sırasında hastanın sağlıklı kişilerden uzak durması gerekir. Bakterilerin sebep olduğu göz nezlesinde ise bulaşıcılık yoktur. Yanlış kullanılan göz kremi, far, göz kalemi, damla ya da dezenfekte edilmeyen lensler sebep olmaktadır.
Hastalığın Belirtileri
Sebebi farklı olsa da genel olarak belirtiler birbirine benzer. Hastalıkta en çok görünen semptomlar şu şekildedir…
- Göz kapağı ve göz akında kızarıklık
- Göz kapağında meydana gelen şişlik
- Göz yaşlarında çoğalma ve sebepsiz akıntı
- Kirpik diplerinde ve üzerinde kabuklanma
- Uykudan sonra göz çevresinde sarı akıntı
- Bulanık görme ve göz bölgesinde ağrı
- Işığa karşı gözlerde hassasiyet
- Yanma ve kaşıntı hissi
Göz nezlesi belirtileri, hastalığın tedavisi için oldukça önemlidir. Semptomların doğru belirlenmesi tedavi yöntemlerinin de doğru belirlenmesini sağlamaktadır.
Tedavisi Nasıl Yapılır
Göz nezlesinin tedavisi için ilk olarak nedenlerine dikkat etmek gerekmektedir. Sebebi ve türüne göre tedavide değişiklik olmaktadır. Bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalığın tedavisinde hap, damla, merhem, solüsyon kullanılmaktadır. Bunların dışında göz çevresinin temizliğine dikkat etmek de gereklidir. Çok ilerleyen hastalık halinde ayrıca antibiyotik kullanmak da gerekmektedir. Kısa süreli ve hafif atlatılan göz nezlesinde ayrıca ilaç kullanımı gerekmemektedir. Tedavi sonrasında hastalığın tekrar etmemesi için göz temizliğine dikkat edilmesinde fayda vardır.