Moda

Modanın İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Modanın İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri Nelerdir? İnsan psikolojisi, genel anlamıyla ve toplum tarafından onaylanabilen görünümlerden oldukça büyük oranda etkilenmektedir. Bu durumda modanın insan psikolojisini direkt olarak etkilediği bile söylenebilir.

Modanın İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Toplum tarafından daha çok kabul gören ve benimsenen şeylerin giyilmesi, giyen kişinin psikolojik anlamda kendini daha saygın olarak nitelendirmesine neden olabilmektedir.

İnsan Psikolojisi Ve Moda

İnsanların psikolojisini birçok temel alanda etkisi altına alabilen moda, toplum kalıplarına göre de şekillenebilmektedir. İlk temel alan olarak da, insanlar moda aracılığıyla içlerinde bulunan ruh hallerini yansıtmanın temel kalıplarını bulmaktadırlar. Bu temel kalıplar, modanın içinde mevcut olan farklı stiller olarak kendini göstermektedir. İnsanlar kendilerini dışarıya yansıtmak istedikleri gibi yansıttıkları zaman da kendilerini daha öz güvenli ve daha mutlu hissetmektedirler. Modanın belirli kalıplarda oluşturulmuş tarzları ve parçaları ile, bu kalıplar arasından kendine uygun olanı seçerek, kendini olduğu gibi gösterdiğine inanan bir birey daha mutlu ve daha saygın biri gibi hissedecektir. Bu açıdan bakıldığında moda, psikolojiye olumlu bir etki sağlamaktadır.

Modanın İnsan Psikolojisine Olumsuz Etkisi

İnsan psikolojisi, çok katmanlı ve benlikle çarpışan birçok duygunun birbirine girmesi sayesinde derinleşen bir çalışma konusudur. Psikologlar, psikoloji alanında yapılan bazı çalışmalar sonucu modanın benlik duygusundaki bazı hisleri harekete geçirdiğini saptamışlardır. Moda durmadan değişen ve gelişen kulvarında, kendini gerçekleştirmenin bir tek yolunun, o dönemin modasına uygun olan kıyafetlere sahip olmak gerektiğini düşünen kişilerin zamanla depresyona girmelerine neden olabilmektedir. Moda sürekli yenilenip güncellendiği için de eski olanı çöpe atmak ve moda olan giysileri sürekli almak belli bir bütçe gerektirmektedir. Bu sürekli moda olan giysileri alabilecek parası bulunmayan bireyler ise zaman içinde yetersizlik hissine kapılıp gitmektedirler. Hatta bu kişiler, dolaplarında bir sürü kıyafetleri olmasına rağmen, giyecek bir şey bulamadıkları hissine kapılarak dışarı bile çıkmak istememektedirler. Bu durum da zamanla asosyalliğe ve kompleks düşüncelere neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra modanın, teşhir ettiği ürünlerde belli bir standart kalıp olması ve bu kalıbın ince bel, uzun boy gibi özellikleri barındırması, bu beden ölçülerine ya da bu görünümlere sahip olamayan bireylerde büyük bir özgüvensizlik sorununa yol açmaktadır. Zamanla insan kendini beğenmemeye hatta nefret etmeye başlamaktadır.

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu