Anne-Çocuk

Bebeklerde Kabızlık Sorunu Ağlamalarına Sebep!

Bebeklerde Kabızlık Sorunu Ağlamalarına Sebep! Seyrek özellikte yaşanan bağırsak hareketleri, bebeklerin zorlandıklarının bir işareti olarak görülmektedir. Bu durumu yaşayan bebekler, bağırsak hareketliliğinin durağanlaşmasından dolayı telaşlanma bilmekte ve ağlayarak bunu dile getirebilmektedir.

Bebeklerde Kabızlık Sorunu Ağlamalarına Sebep! Bebeğin feryadı figan ederek ağlamasının sebeplerinden biri arasında, metabolizmasından atması gerektiği ve kendisini rahatsız eden dışkının, bir türlü atılamaması da yer almaktadır. Bebeğe, sert bir kalıp haline dönen dışkı, metabolizmadan çıkarken de çıkmak için de zorluklar yaşatmaktadır.

Dışkıda Görülen Kan

Anne babalar bazı zamanlarda bebeklerinin dışkıları üstünde parlak özellikle kırmızı kan İzleri fark etmektedir. Bu durum, bebeğin yaşadığı bağırsak hareketliliği neticesinde kendini zorladığının bir işareti olarak görülmektedir. Sert özellikteki dışkının, bebek tarafından dışarıya itilmesi esnasında yaşanan zorlanma ve zorlama, anal duvar etrafında küçük etkilere de neden olmaktadır. Burada oluşan tahribat ise dışkı üzerinde kan bulaşması ile sonuçlana bilmektedir.

Sıkışık özellik gösteren bebeğin karnı, kabızlık belirtisinin ilk işaretlerini vermektedir. Özellikle kabızlıktan kaynaklanmakta olan baskı ve şişkinlik, bebeğin midesi üstünde tam bir şekilde sertlik hissedilmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı bebek, metabolizmasındaki fazlalıkları atamadığı için yemeği dahi reddedebilmektedir. Kabız olan bebekler çok çabuk doymaktadır. Ayrıca metabolizmasındaki fazlalıkları dışarıya atamaması nedeni ile de, ciddi boyutlarda rahatsızlık yaşamaktadır.

Kabızlık Yaşandığında Yapılması Gereken İşlemler

Kabız olan bebekler için öncelikle yapılması gereken bazı öneriler bulunmaktadır. Bunların en başında, kabız olup olunmadığından emin olmak gelmektedir. Şayet kabızlık yaşanıldığına emin olunur ise birkaç noktaya dikkat ederek bebeğin rahatlaması sağlanabilmektedir. Bu noktaların en başında, şayet bebek emme işlemine devam ediyor ise, annelerin takip ettiği diyeti ayarlamayı denemeleri gerekmektedir. Zira bebek, annenin yediği herhangi bir şeye karşı hassas olabilmektedir.

Anneler, sütlerinin bebeklerinde kabızlık gibi bir soruna meydan vermemesi için yediklerine dikkat etmek zorundadır. Özellikle bol yeşillikle beslenmesi ve çok fazla su içmesi, sütün kalitesini ortaya çıkarmaktadır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenen annelerin sütleri, çocuklarda herhangi bir kabızlığa meydan vermemektedir. Şayet biberon ile beslenen ve ek gıda alan bebekler üstünde kabızlık yaşanıyor ise en azından kabızlık rahatsızlığı geçinceye kadar biberon işleminde değişik bir formülden yararlanma tercih edilmelidir. Zira bebeğin metabolizması, bazı bileşenlere karşı hassas bir tepki vererek kabızlığa neden olabilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu