Sağlık

Çocuklarda Hiperaktivite Nedir?

Çocuklarda Hiperaktivite Nedir?

 

Hiperaktivite: Çocuğun yaşına bağlı olarak yavaş gelişim göstermesi, yaşına ve gelişimine uygun olmayan aşırı hareketlilik göstermesi ,dürtüsel tekiler vermesi, dikkatsizlik ve dikkat eksikliği göstermesi gibi durum bozuklukları göstermesidir. Hiperaktivite doğum ile birlikte başlayabileceği gibi, doğumdan sonra da beynin ön kısmında yer alan limbik sistemin gelişmemesine bağlı olarak da gösterilebilir.

Bebeklerde hiperaktivite bozukluğu belirtileri nelerdir ?

Bebekler 24 aya kadar çok belirgin olmasa da hiperaktivite bozuklukları belirtileri gösterirler. Bu belirtiler: aşırı uyuma,  aşırı hareketlilik, aşırı ağlama, fazla uyuma, geceler uyanıp uyumama gibi belirtiler gösterirler. 24 aylık olan bebekler ile okul çağına gelen çocuklarda bu belirtiler değişiklik gösterir. Dürtüsel hareket etmesi durduk yere huzursuz olma ve huzursuz etme, aşırı dikkatsizlik ve dikkat eksikliği, ve yoğunlaşamama gibi belirtiler halini alır.

Hiperaktivite sebepleri nelerdir ?

Genetik olarak anneden yada babadan geçebilir: Anne veya babada  hiperaktivite yaşanmış ise bu hastalık kalıtımsal olarak bebeğe geçebilir.
Hamilelikte annenin yanlış beslenmesi, tıbbi ilaçları fazla kullanması, alkol sigara gibi zararlı madde kullanmasından kaynaklı beynin ön bölümünde yer alan iletişim kanallarını içeren limbik sisteminin gelişmemiş olmasından dolayı hiperkativite görülebilir.

Günümüzde hiperaktivite ancak doğumdan sonra ve 2 yaşından itibaren gözlemlenebilmekte ve teşhis konulabilmektedir. Bu nedenle hamilelik sırasında anne adayları çok dikkatli olmalı ve bebeklerinin gelişimlerini tehlikeye atmamalıdırlar.

Hiperaktivite nasıl tedavi edilir ?

Hiperaktivite şartlı koşullandırma yöntemi, pedagojik eğitim, ilaç ve aile içi eğitimler ile tedavi edilebilmektedir. Bunların yanında davranış değiştirme programları, özel eğitimler, ilaç tedavileri ile birlikte, aile danışmanlığı hizmetleri ile tedavi edilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu