Sağlık

Göz Enfeksiyonu Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

Göz Enfeksiyonu Nedenleri ve Tedavisi Nedir? Göz enfeksiyonu; Gözlerde yaşarma, kızarıklık, batma, yanma ve bazen de çapaklanma gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Göz Enfeksiyonu Nedenleri ve Tedavisi Nedir? Konjonktiva veya konjonktivit adı verilen göz enfeksiyonu; Göz kapaklarının iç kısmını veya gözün en dış kısmını çevreleyen zar tabakasının iltihaplanması sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Gözlerinde; Kızarıklık, çapak, yırtılma ve ağrı gibi belirtiler görülür. Hastalar; Sıradan bir havlu kullanmak, göz temizliğine dikkat etmemek gibi durumlarda ortaya çıkabilir.

Göz Enfeksiyonlarının Tedavisi

Bir göz enfeksiyonunun tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlıdır. Alerjik bir göz enfeksiyonunuz varsa, en yaygın bakteriyel göz enfeksiyonları, özellikle reçeteli antibiyotik göz damlaları, merhemler veya kompresler gibi hızlı tedavilerle ortadan kalkar.

Birçok yaygın viral göz enfeksiyonu kendi kendine düzelir. Şiddetli viral göz enfeksiyonlarındaantiviral göz damlaları reçete edilebilir. Bazı viral göz enfeksiyonları, ilişkili iltihabı azaltmak için steroid göz damlalarının dikkatli bir şekilde uygulanmasını gerektirir.

Doktorunuz, göz enfeksiyonunuzun altında yatan nedene bağlı olarak oral antibiyotikler veya antiviral ilaçlar da reçete edebilir.

Göz kuruluğu nedeniyle enfeksiyon kaptıysanız suni gözyaşı ile gözlerinizi nemlendirebilirsiniz. Göz enfeksiyonunun tedavisi gecikirse veya hasta tedaviye düzenli olarak gelmezse durum daha da kötüleşir ve cerrahi bir yöntem gerekir. Gözün korneasında leke varsa lazerle tedavi edilir veya yeni bir kornea nakli yapılır.

Göz Enfeksiyonundan Koruma Yöntemleri

– Ellerinizi sürekli yıkayın,

– Enfekte kişilerden havlu, makyaj malzemeleri ve yastık gibi eşyaları kullanmayın.

– Havuzların bakımlarının titizlikle yapılıp yapılmadığını kontrol edin ve enfekte kişilerin girdiği havuza girmeyin.

Göz Enfeksiyonunun Önlenmesi

Kırmızı gözlü bir kişinin yanında bulunduysanız, ellerinizi yıkamadan gözlerinize dokunmayın. Kreşler ve okullar gibi halka açık yerlerde bol miktarda anti-enfektif temizleyici ve sprey kullanarak yaygın bir bakteriyel veya viral göz enfeksiyonu kapma şansınızı en aza indirebilirsiniz.

Göz Enfeksiyonuna Bağlı Komplikasyonlar

Enfeksiyon ayrıca üst ve alt göz kapaklarının iç kısımlarını da etkileyerek arpacık veya şalazyon oluşumuna neden olabilir. Enfeksiyon gözyaşı bezlerine yayıldığında dakriyostenoz ve üveit gibi iltihaplı durumlar ortaya çıkabilir. Enfeksiyon ayrıca gözün gözyaşı drenaj sisteminin iltihaplanmasına ve tıkanmasına neden olarak dakriyosistit oluşturabilir. Apse benzeri kornea ülserinin altında yatan neden enfeksiyon olabilir. Tedavi edilmezse kornea ülseri ciddi görme kaybına neden olabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu